Paris – Sammanfattning av en snabbvisit

by Ulf Liljankoski on 12 april, 2009

Romantik & Mode i Paris
Paris har ett rykte om att vara romantiskt samt vara ett viktigt säte för mode.
Inget av dessa saker fanns det att hitta tydligt på gator och torg.
Romantik är som alltid något man själv skapar och givetvis skulle man lätt kunna göra Paris romantiskt precis som med vilken annan stad som helst.
Fransyskorna var inte lätt att få kontakt med. Inte en enda fick vi ögonkontakt med när vi var ute och gick (jämför man med Sverige och man lägger samma energi på att få ögonkontakt så fungerar det på ca varannan). Kanske beror det på att fransmännen anses vara mycket påflugna och att fransykorna p g a detta lärt sig att udnvika ta kontakt med män då risken är stor att det blir svårt att komma ifrån.
Mode var inget som syntes på gatorna. Folket var klädde precis som hemma i Sverige. Inget tydligt mångfald av Peter Siepen i Paris inte.
Rökningen var dock på mode. Var och varannan person gick upp och ner längst gatorna med en cigarett i handen (efter en koll på Helsingborgs gator visade sig att enbart två personer gick runt med en cigarett längst shoppinggatorna).
I Paris fanns det inte heller någon form av skam i kroppsspråket när personer skulle gå ut och röka. I Sverge döljer de flesta sin cigarett fram tills att de kommit ut och kan stå och gömma sig tillsammans med övriga rökare.
Paris är vid en snabbvisit en stad med mycket yta (turisattraktioner), med lite innehåll (bl a sociokulturella aspekter).

Ta sig runt i Paris
Paris hade både bussar och metro (tunnelbana).
Tunnelbanan var ett mycket enkelt sätt att ta sig runt på fram till kl 02.00.
Man kunde lösa en 1-dagars, 3-dagars eller 5-dagars metrobiljett kallad ”Paris Visite” och på denna kunde man åka runt hur mycket man ville i det valda antalet dagar (tänk dock på att biljetten gäller i t ex 3 dagar, inte i 72 timmar, deta innebär att om du köper biljettern på kvällen så försvinner ganska snabbt den dagen och du har enbart 2 dagar kvar på biljetten).

Att gå runt i Paris var inga problem trost den, i ovana svenskars ögon, något kaosartade trafiken.

Engelska i Paris
Engelska var inte på toppnivå, men det gick att ta sig runt genom att använda engelska. I turistområdena var många menyer på resturanger översatta till engelska, dock var det en mycket obegriplig engelska som jag är osäker på om ens de med engelska som modersmål skulle förstå.

Priser i Paris
Priserna var höga i Paris på restauranger och kaféer mm, men i dagligvarubutiker var det en helt OK prissättning. Visst kunde man köpa en halvliter öl ute för 4 Euro, men för vår del låg medelpriset på ca 6,50 Euro.
Turistområde är ju alltid värst när det gäller prissättning, men som helt ny i Paris och med kort om tid att ta sig runt är det svårt att hitta utanför dessa områdena och fina godbitarna.

Turistattraktioner vi besökte i Paris
- Notre Dame de Paris (enbart utanför)
- Eiffeltornet (gick de två första etapperna och sedan hiss till toppen)
- Champs-Elysee (Paris huvudgata)
- Louvren (Mona Lisa)
- Triumfbågen (enbart utanför)
- Bokhandeln Shakespeare & Co
- Moulin Rouge
- Musée de l’Erotisme

Läs mer om Paris
Wikipedia om Paris (svenska)
Wikipedia om Paris (engelska)

{ 1 comment… read it below or add one }

blubbfisk september 11, 2011 kl. 19:06

Tack för en bra sammanfattning! En trevlig lista av attraktioner ni betade av :-)

Svara

Leave a Comment

Previous post:

Next post: