Äventyr är inte något man alltid tar sig till, ibland kommer äventyret till dig

by Ulf Liljankoski on 31 juli, 2012

I söndags fick jag en sistaminuten-couchrequest på CouchSurfing.org. Det var François Dumas som kommer från Kanada och just nu var på en resa där han cyklar Europa runt.

En sistaminuten-couchrequest (eller ”last minute couch request” som vi kallar det på CouchSurfing är när någon knaske inte lyckats hitta någon sovplats ännu på grund av att man inte fått svar, inte fått tag på den man tidigare bestämt med eller att ens resa helt enkelt tagit en annan väg än vad man tänkt.

Innan François dök upp hade jag ställt i ordning rummet och sängen där han skulle sova. Vid kl 18 ringde det på dörren och en pigg herre stod där med ett stort leende. Jag var nog lika glad själv och fick själv kommentaren att jag såg piggare ut än vad han trodde att jag skulle vara efter att jag förvarnat om att jag var förkyld och antagligen inte hade så mycket energi. En timmes sömn på soffan räddade dock mig.

Precis innan han kom hade jag pratat med några vänner med om att vi skulle komma och grilla. Tänkte att det skulle vara uppskattat efter att ha läst François profil på CouchSurfing där jag förstod att han gillade att möta människor.
François kom in, vi berättade lite om varandra och jag visade runt honom i huset och mitt företag. Sedan tog han en dusch och efter det tog vi oss ner till vännerna och grillfesten och våffellagningen.

Kvällen blev mycket lyckad och trevligt där vi alla lärde känna varandra och pratade om allt från film, böcker, resor, barn, kärlek och vardag. Det blev en kväll som var svår att avsluta då vi hade riktigt kul och både jag, mina vänner och François uppskattade varandra.

Dagen efter jobbade både jag och François i huset, Ja, det är så det ser ut när man couchsurfar, man pratar och umgås inte hela tiden. Som resenär har man ofta mejl att kolla, kanske arbetar man på vägen, man ska kolla andra CouchSurfingförfrågning och man ska planera sin rutt och kanske till och med uppdatera sin blogg.

Innan François cyklade vidare mot Helsingborg-Helsingör-Köpenhamn lärde han mig mer om hur jag skulle pumpa min cykel på bästa sätt, samt hur man bytte luftslang.
Så om jag någon gång beger mig ut på en längre cykeltur har jag lite mer kunskap om hur man fixar cykeln själv.

Vill ni läsa mer om François cykelresa genom Europa kan ni kolla in hans blogg:
François Dumas – Assumer le plus possible d’humanité.

{ 0 comments… add one now }

Leave a Comment

Previous post:

Next post: